فروردین ماه گلها در خیال من که از خطهی گل و بلبل آمدهام، فروردین ماه گلهاست. در بلاد فرنگیان آوریل گرچه وقت رگبارهاییست که ماه مه را گلباران میکند، ماه شعر و شاعران هم هست. در شیلی که میگویند دیار شعر و شراب است، آوریل همچنین یادآورِ ماه به دنیا آمدن شاعریست که در ۱۹۴۵ نوبل گرفت. این شاعر، که …
وقتی که ادبیات کسبوکار میشود
در سال ۱۹۳۱ میلادی، آلدوس هاکسلی به فکر افتاد تا با نوشتنِ نخستین رمان دُژستانیِ (خرابآبادی/دیستوپیایی) خود به رویارویی طنزآمیز با رمانهای ناکجاآبادیِ (اتوپیایی) اچ. جی. ولز برود. نامِ کنایهآمیزِ رمانش را از حرفِ میراندا در نمایشنامهی توفانِشکسپیر گرفت و در آن برخلاف رمانهای ناکجاآبادی خوشبینانه، چشماندازی ترسناک از آینده را پیش روی خواننده آورد. هشتادوپنج سالی از آن زمان …
همه یک زنایم | سرود جهانی
❑ اشاره: به کوشش سازمان ملل در هشت مارس ۲۰۱۳ و به یاری موسیقیدانان و خوانندگانی از سراسر جهان برای رساندن پیام همبستگی میان زنان ترانهای به نام «همه یک زنایم» پدید آمد: در کیگالی بیدار میشود در هانوی، ناتال، رامالله دست به کار میشود. در طنجه نفسی تازه میکند در لاهور، لاپاس، کامپالا صدایش را بلند میکند. گرچه نیمدنیایی …
هاول و «زیستن در حقیقت»اش
شاید چهرهی سیاسی واتسلاو هاول بیش از چهرهی تئاتری یا چهرهی ادبی او برمردم دنیا نمایان شده باشد. هرچه باشد زمانی دراز، از حول و حوش بهار پراگ تا فروپاشی کمونیسم در چکسلواکی و سپس در سالهای رئیس جمهور بودنش، نام او در خبرهای جهان با رویدادهای سیاسی سرزمینش همراه و همنشین بوده است. او در سالهای نخست دههی …
شهرزاد | فریزر سادرلند
در سایه و در روشن و در راهروی خورشیدتاب راه میروند و حرف میزنند، هنر فوتِ وقت را مشق میکنند. اعدام شهرزاد به تعویق خواهد افتاد چراکه برای شهریار قصهای میگوید که میخواهدش. خورشید به شفق و به شب میگراید. چنانکه آنان میگذرند، هر برگی، گوشسپار، میخمد. هیچیک از آندو سیرایی از قصه ندارد هیچیک نمیخواهد قصه را به سر …
قلم | فریزر سادرلند
قلم در جیبِ توییِ کُتم ملامتی فلزی یقین مردمانی بر سر آنِ سر خود به باد دادهاند در اینجا که اما، نه کسی این چنین میمیرد قلم زدن به زحمتش نمیارزد با این همه قلم تمنای آن دارد که بر سطحی که میگیردش لغزانده شود بر دستمالی کاغذی که با آن دهانت را پاک میکنی و لکهای جوهری باقی گذارد …